6 november 2011

The Battle between #TVOH and @musjes


"During the repetition I forgot the first sentence of my own talk, is someone interested in taking over my spot at TEDxDelft?". This was tweeted today by Musetta Blaauw (@musjes) and gives you an indication about how she's feeling on the rehearsal day of TEDxDelft. Musetta Blaauw will be creating history as a speaker at TEDxDelft  tomorrow from 10:18h till 10:30h.


As a prelude to TEDxDelft I want to share with you the sincere Twinterview (Twitter+Interview) I had with Musetta on Friday the 14th of October. This was "cleverly" planned to start at 20.30h, which is exactly the same time as The Voice of Holland (TVOH) starts on rtl4 ;-)

I was really grateful that Musetta wanted to make time to cooperate with my request of interviewing her via Twitter. During the interview, and also when evaluating how it went afterwards, I perceived the openness in her answers which made the Twinterview an exceptionally genuine and honest online conversation. You can read below the entire Twinterview extracted from Twitter, based on the hashtag #TEDmus. 

The Twinterview took place in Dutch, and I will place it here in Dutch as I think that a lot of meaning is otherwise lost in translation.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vrijdagavond 20.30 uur. Tijd voor een Twinterview met TEDxDelft spreker Musetta Blaauw!
Zit je er helemaal klaar voor @musjes?
Helemaal klaar! Kom maar door en let niet op de spelfouten :)

Fijn! Dan gaan we meteen van start met de 1e vraag! (en ik zal niet doen op de spelfouten letten)

Via je blogs las ik over de heftige periode die jij en je gezin hebben doorgemaakt. Is er inmiddels weer wat rust in je gezin?
Echt rust met 3 kleine kinderen heb je in een gezin nooit, maar we hebben wel alles weer goed op de rails.

Ik kan me voorstellen dat de operatie op 23 april 2010 waarbij je baarmoeder is verwijderd erg emotioneel was. Hoe voel je je daar nu over?
Het is inmiddels bijna 1,5jr geleden, maar ik denk er nog regelmatig aan. Niet zozeer de operatie zelf, maar wel aan de gevolgen die het had voor mij, mijn gezin en de dromen die we hadden.

Dit was vast ook een heftige periode voor je gezin. Wat hebben je kinderen er van meegekregen?
Ze hebben alles meegekregen. We zijn er, ook naar hen, heel open over geweest. Wat er was gebeurt en wat voor gevolgen dat ook voor hen had. Ze hebben er elk op hun eigen manier hun emoties rond gehad...

Een van de gevolgen van de operatie was natuurlijk dat jullie droom voor een 4e kindje jullie werd 'ontnomen'. Deze 4e kinderwens lijkt nu heel centraal te staan in jullie leven. Klopt dat?
Tis een van de dingen waar we meebezig zijn. Tis niet overheersend, alhoewel dat van buitenaf wel zo kan lijken. We proberen onze hele toekomst in te richten: verhuizen, ontplooiing op werkgebied en ook ontplooiing van ons gezin. Dat laatste gaat het minst gemakkelijk :)

Waar komt de wens van jou en @hotzki voor een vierde kindje/groot gezin eigenlijk vandaan?
Tja, waar komt een kinderwens vandaan... geen idee. Het komt van diep van binnen of het puntje van onze tenen... Als we kijken naar onze kinderen dan beseffen we ons dat we zo gelukkig zijn met hen en dat er nog ruimte in huis en hart is voor nog zo'n geweldige gup. Of misschien wel 2 of 3. geen idee... 

Is dat hetzelfde gevoel als de kinderwens bij je eerste kind?
het gevoel is sterker dan mijn wens bij de eerste. Ik weet nu hoe t voelt om moeder te worden, hoe het voelt om je kindje te leren kennen en hoe het is om samen met hem/haar de wereld te ontdekken. En elk kind ontdekt weer anders en maakt je een ander soort ouder. Elk kind laat je weer nieuwe dingen zien van de wereld, leert je nieuwe dingen over jezelf.
 
Mooi beschreven. Bijzonder ook om te lezen dat je kinderwens nu sterker is dan bij de 1e. Komt dat ook doordat het nu lastiger is dan bij de 1e?
Bij de eerste wisten we niet of het ooit zou lukken, maar we hadden wel goede hoop. Nu zijn we eigenlijk officieel al afgeschreven om ooit die wens in vervulling te zien gaan. Kans is vele malen groter dat het niet lukt dan wel. Dat maakt de wens niet groter, maar vraagt wel meer volhardendheid. We worden meer aangevallen op onze keuzes en dat maakt ook dat we veel bewuster bezig zijn met nadenken wat we doen, welke stappen we zetten en hoe we dat naar buiten brengen.

Via je blogs heb ik gelezen dat jullie de wens voor een 4e kindje proberen te vervullen door middel van draagmoederschap. Wat als het nou niet lukt om op deze manier een 4e kindje te krijgen, zou adoptie dan een optie voor jullie zijn?
Adoptie is een optie die we ook hebben proberen te doorvoelen. Maar er zitten nogal wat haken en ogen aan adoptie en dan spelen er ook meer belangen dan alleen 'mijn' wens. Ook belangen van bijv. onze andere kinderen spelen dan een grote rol. Gezien de lengte van procedure, leeftijd van mijn man etc. zouden we waarschijnlijk alleen in aanmerking komen voor een kindje van ouder dan 3 jaar. Hoe ouder het kindje hoe groter de kans is op een onveilige hechting en daar zouden de andere kinderen de dupe van worden. Op dat moment moet ik eerst voor mijn 3 kids kiezen en heeft de wens 't nakijken.

Tja, dat zijn goede argumenten inderdaad. Lijkt me een lastig dilemma, draagmoederschap versus adoptie.

Je bent een voorstander van langvoeden, thuisonderwijs, en je bent het traject van draagmoederschap ingegaan. Dit zijn over het algemeen geen gangbare standpunten in onze maatschappij. Zie je jezelf als een controversieel persoon?
Ik ben geen 'voorstander' van thuisonderwijs of lang borstvoeding geven, maar ik kies ze wel voor mijn eigen kinderen. Ik ben vooral een voorstander van eigen keuzes maken, gedreven door wat voor jou goed voelt en bij jou en je gezin past en daar vloeien deze 'controversiele keuzes' uit voort. Ze passen bij mij, mijn gezin en ze voelen goed. Wij worden gelukkiger als we deze weg volgen in plaats van de weg die de grote massa volgt. 

Ik begrijp wat je bedoelt. Het is inderdaad belangrijk om je hart te volgen en je eigen pad te kiezen.

Online ben je erg open over alles wat je mee maakt en de keuzes je maakt. Wat wil je hiermee uitdragen?
Ik wil er niet perse iets uitdragen. Wil vooral mijn eigen weg volgen en daar, net als iedereen open over kunnen zijn, ook al roept het controverse op of weerstand. Het is mijn leven en ik geloof erin en dat hoort bij mij, dus schaam me er niet voor. En dus ben ik er net zo open over als ik ben over de 'gewone' dingen die wij doen.

Het TEDxDelft event op 7/11 komt al erg dicht bij, nog 3 weekjes. Ben je er al helemaal klaar voor? Is je TED-talk al af?
De TEDtalk is in concept af, maar de ontwikkelingen op dit vlak liggen niet stil, dus zit nog af en toe te sleutelen... Ik heb vandaag de aula gezien en dat is nog wel ff slikken grotezaal. Dus nee, ben nog niet klaar, maar heb ook nog 3wk.

Nog een laatste vraag. Heb je al vaker een presentatie voor zo’n groot publiek gegeven? Ben je er zenuwachtig voor?
Ik heb wel vaker voor publiek gestaan, maar 900 mensen nooit op deze manier, in mijn uppie op een podium. En ja, daar ben ik best zenuwachtig voor. Het is toch een heel persoonlijk verhaal dat ik ga vertellen aan 900 wildvreemden.

Kan ik me voorstellen! Maar ik denk dat het een erg bijzondere TED-talk wordt! Ik kijk er erg naar uit en wens je heel veel succes! 
Dank je... ik ga mijn best doen :) 

Ongelooflijk dat we bijna een uur hebben volgemaakt! Ontzettend bedankt voor je openhartigheid! Nu lekker TVOH kijken ;-) 
Graag gedaan! Veel plezier :) Ik volg geen TVOH, maar lees elke week op twitter dat ik vanalles mis :)  

Deze blogpost vind je ook hier.