23 juli 2011

Eenenvijftighonderdtweeënzeventig euro en tachtig cent

Sinds onze dochter er is vonden we het fijn wat meer inzicht te verkrijgen in onze inkomsten en uitgaven. We hebben nu natuurlijk extra uitgaven voor een 3e gezinslid. Maar ook hebben we de bijkomende verantwoordelijkheid om financiële zekerheid te bieden en te kunnen sparen voor haar toekomst. Afgelopen periode hebben we ons daarom verdiept in onze boekhouding. Wij wilden hierbij graag weten; wat geven we nou uit per maand, hoeveel kunnen we sparen, wanneer in het jaar hebben we grote uitgaven, en op welke kostenposten kunnen we gaan besparen. Het lijkt een beetje een saai onderwerp, maar ik kan je alvast vertellen, er is voor mij een heel nieuwe wereld open gegaan! Het is leuk om te merken hoe het krijgen van een kind je leven beïnvloed op manieren die je niet had verwacht en hoeveel je eigenlijk nog kunt leren en ontdekken in de wereld.

Dat het kleine mini mensje in ons gezin geld zou kosten hadden we wel verwacht. Maar echt specifieke inzichtelijke kennis in hoeveel een kind nou precies kost hadden we niet. Dat het krijgen van een baby inderdaad een substantieel deel van je inkomen kost ontdekten we toen we gingen shoppen. Aan de hand van allerhande zeer complete checklisten voor de babyuitzet zijn we babywinkels langs gegaan. Als je een idee wil krijgen van hoe zo'n lijst er ongeveer uit ziet kun je eens een kijkje nemen op de website Uitzetlijst Baby. En om een idee te krijgen hoe het shoppen er in de praktijk uit ziet en welke kosten hier bij komen kijken kun je onderstaande uitzending "Wat kost een kind krijgen?" van De Rekenkamer eens bekijken. Die hebben namelijk berekend dat het krijgen van een kind vanaf de conceptie tot aan de geboorte eenenvijftighonderd-tweeënzeventig euro en tachtig cent kost! Oftewel €5172.80,-!

Aflevering "wat kost een kind krijgen" van De Rekenkamer (1 april 2011)

Bovenstaande aflevering werd uitgezonden toen onze baby al bijna drie maanden was, dus we konden de kosten enigszins relativeren. Als we het eerder hadden gezien waren we ongetwijfeld best even geschrokken van dit grote bedrag! Nou valt er wel het een en ander op te merken bij de berekening van De Rekenkamer. Aan de ene kant zijn ze soms wat overcompleet. Zo kun je de twee autozitjes die zij meenemen in de berekening nog buiten beschouwing laten, aangezien je deze pas nodig gaat hebben als je kindje uit het Maxi-Cosi autostoeltje is gegroeid. Ook een kolf hoef je natuurlijk niet direct aan te schaffen, want of je hier gebruik van gaat maken moet de praktijk na de geboorte nog uitwijzen. Daarnaast schetst De Rekenkamer een situatie waarin je alles nieuw aanschaft. Maar de kosten kun je natuurlijk flink verminderen door gebruik te maken van bijvoorbeeld Marktplaats of door spullen over te kopen van vrienden en familie. Ook krijg je tijdens de kraamtijd al vrij veel babykleding en knuffels cadeau.

Aan de andere kant laat het programma ook een aantal kostenposten buiten beschouwing. Zoals de kosten voor positiekleding, geboortekaartjes, en een informatieve zwangerschapscursus. Wat ik ook niet hoor terugkomen in het programma zijn zaken als speelgoed, luiers, luieremmer, babyfoon, kruiken, shampoo en andere verzorgingsproducten. Maar ik ga er hierbij dan vanuit dat deze zaken geïncludeerd zijn in het bedrag dat gerekend wordt voor de babyuitzet. Dit aangezien ze in de uitzending laten zien dat ze bij het winkelen voor de babyuitzet uitgaan van een voorgeschreven lijst van de winkel. Door eigen shopervaringen tijdens de zwangerschap weet ik dat deze zaken allemaal op dit soort lijsten staan (zie ook de uitzetlijst die ik eerder al noemde).

Het stadium geschetst in het tv programma zijn wij al voorbij want ons kindje is inmiddels al een half jaar oud. Veel van de spulletjes uit de babyuitzetlijst hebben we al aangeschaft en veel van de bijkomende kosten zoals gespecificeerd door De Rekenkamer hebben wij al gemaakt. Het was dus niet zo verwonderlijk achteraf gezien dat ons spaargeld slonk in plaats van groeide! Maar als je kindje er eenmaal is dan ben je er natuurlijk nog niet! Volgens het Nibud kost een kind gemiddeld 17% van je netto inkomen. Dit zit met name in meer boodschappen (luiers!), een hoger water- en energieverbruik (wasmachine!) en de kosten voor kinderopvang (die kosten komen voor ons nog). Tijd dus voor wat financiële bezinning. Dit vonden wij bij de professional organizer "Simpelweg op orde".


'Simpelweg op orde' heeft ons een handige voorgeprogrammeerde spreadsheet verstrekt om digitaal alle inkomsten en uitgaven bij te kunnen houden. Door alles goed in te vullen krijg je direct te zien hoeveel geld je nou precies hebt, hoeveel je waar aan uitgeeft, hoeveel je vaste lasten en je variabele lasten zijn, en hoeveel je kunt sparen per maand. Wij maken nu al bijna drie maanden gebruik van deze spreadsheet en het heeft ons al heel veel opgeleverd! Zo hebben we door de verkregen inzichten en de tips van 'Simpelweg op orde' veel acties kunnen ondernemen zodat we ook geld konden gaan besparen. Een aantal abonnementen hebben we opgezegd, we zijn minder gaan betalen voor tv & internet en voor mobiele telefonie. Een kostenpost waar we ook flink op zijn gaan besparen zijn de dagelijkse boodschappen door goed op de prijzen en aanbiedingen te letten, en efficiënter in te kopen. 

Nu we bewuster met ons geld omgaan ben ik ook eens het internet op gegaan op zoek naar andere bespaar- en boekhoudtips. Er ging weer een hele wereld voor me open. Zo kwam ik er namelijk achter dat het zogeheten consuminderen echt een hot topic is! Er zijn bijvoorbeeld tamelijk veel mensen die een succesvolle blog schrijven die (bijna) geheel gewijd is aan consuminderen, eenvoudig leven, sparen, besparen, duurzaam sparen, of (zoals deze blogger het zelf omschrijft) het vrekkendom. Deze bloggers schrijven over hun ervaringen met besparen & sparen en geven ook allerlei tips en adviezen met betrekking tot consuminderen. Naast blogs vindt je online ook diverse sites met namen als bespaartop100.nl, tipsomtebesparen.nl, en zuinig.info. Misschien inspireren de genoemde blogs en websites je wel, of misschien inspireert mijn blog je wel. Want het is leuk om je te realiseren dat je met hetzelfde geld meer zou kunnen kopen of doen. Het geeft je extra ruimte om te sparen voor echt belangrijke uitgaven. Ik zou zeggen doe er je voordeel mee! Maar blijf ook zeker net als wij lekker genieten van mooie spulletjes, lekker eten, en leuke dingen doen.