13 juni 2012

Mama Green

Begin maart kwam Tamara Hijl van BabyBeGood bij mij langs om 4 duurzame babydozen langs te brengen. Niet omdat ik zwanger ben van een vierling maar omdat ik een "groene mama" ben geworden in het Mama Green team! In het kader hiervan mocht ik deze babydozen overhandigen aan 4 zwangere (aanstaande) mama's om hen op deze manier te informeren over de eenvoudige stappen die zij kunnen zetten op het gebied van groen ouderschap.

Mama Green is een project waar ik 100% achter sta en ik heb het als zeer waardevol ervaren om hieraan mee te mogen werken. Naast dat ik 4 (aanstaande) mama's een mooie babydoos kado mocht geven heb ik door de gesprekken met de mama's zelf ook een hoop geleerd over duurzaam en groen ouderschap. Daarnaast heb ik voor mijn gevoel via dit project weer een klein steentje bijgedragen aan het vergroenen van de wereld. 

De babydozen heb ik uitgereikt aan mama's uit Leiden, Delft, Amsterdam, en Texel. De overhandigingen vonden plaats in verschillende settings; bij mij thuis, in het cafe van de Ekoplaza, bij iemand op een verjaardagsfeest en in een vakantiehuisje. Na een korte voorlichting over het project heb ik aan de hand van de producten in de babydoos van alles met de mama's besproken, zoals speelgoed, babyverzorging, schoonmaakmiddelen, inrichting, klussen, cosmetica, & (borst)voeding. 


Achtergrond informatie Mama Green
Het project Mama Green is ontstaan vanuit een samenwerking tussen het project Een Veilig Nest van de organisatie Women in Europe for Common Future (WECF) en het initiatief BabyBeGood

Het WECF pleit voor een veiliger leefmilieu voor iedereen, en in het bijzonder voor vrouwen en kinderen. Een van hun projecten heet Een Veilig Nest (EVN; Project Nesting in het Engels). Dit project is "een bewustwordingscampagne om (aankomende) jonge ouders voor te lichten en van advies te voorzien hoe een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving voor hun kind te creëren".  Een belangrijk aspect hierin is het bewust maken van mensen met betrekking tot de aanwezigheid van de vele chemicalien in producten en de risico's dat dit met zich mee kan brengen. 

BabyBeGood is een initiatief dat een duurzame & verantwoorde babydoos op de markt heeft gezet. Kortgezegd hebben zij een groene versie van de al bestaande 'blije boos' ontwikkeld, gevuld met biologische en fair trade producten voor baby's. Hiermee willen ze (aanstaande) ouders inspireren om verantwoorde en doordachte keuzes te maken ten aanzien van de leefomgeving en de opvoeding van hun kind(eren). 

Mama Green is een ‘mom to mom’ concept waarbij aanstaande moeders (en vaders) aan de hand van de babydoos worden geïnformeerd over de eenvoudige stappen die zij kunnen zetten op het gebied van groen ouderschap. De mama’s van het Mama Green team hebben de afgelopen maanden 50 BabyBeGood dozen ter waarde van €70,- (gratis!) persoonlijk overhandigd aan zwangeren door heel het land.